Sta je op het punt om alles rondom jouw gezondheid beter te regelen? Een zorgverzekering afsluiten is de eerste stap die je moet nemen. Het mag dan in eerste instantie vooral een verplichting zijn, omdat je wettelijk verplicht bent om deze verzekering te hebben, maar het kan jou op de lange termijn ook een flinke kostenbesparing opleveren. De medische zorg kost immers veel en voordat je het weet, moet je jouw spaarrekening plunderen. Tijd om hier verandering in te brengen en een verzekering te kiezen die het beste bij je past. 

 

Dit moet je weten 

Maar wat is zo’n zorgverzekering dan eigenlijk? Het is als het ware een bescherming tegen torenhoge kosten om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg. Je betaalt hiervoor maandelijks een klein bedrag, ook wel de premie genoemd. Met deze premie wordt een spaarpotje opgebouwd, zodat je als je het nodig hebt, de medische problemen kan laten verhelpen. De verzekeraar vergoed dan een groot deel van de kosten of zelfs het hele bedrag. De doktersafspraken, een ziekenhuisopname of medicijnen hoeven jou geen rib uit jouw lijf meer te kosten. Een fijn idee als je een goede gezondheid wilt krijgen. 

 

De reden voor het afsluiten 

Een andere vraag die je jezelf kan stellen is waarom je de verzekering dan af zou sluiten. Vooral als je vrijwel nooit naar de dokter gaat, kan het weggegooid geld zijn. In Nederland ontkom je echter niet aan de maandelijkse premie. De basisverzekering is namelijk verplicht. Je moet daarom een basisverzekering passend bij jou vinden. Tegelijkertijd kan je blij zijn als je deze afgesloten hebt. Het kan namelijk zomaar zijn dat je een keer ziek wordt of een blessure hebt. De medische kosten hoeven dan geen impact te hebben op jouw bankrekening. Je bent vanaf nu voorbereid.  

 

Jouw behoeften bepalen de dekking

Maar dan: het maken van een keuze. Want welke verzekering gaat dan echt het beste bij je passen? Het is van belang dat je hier verder induikt om te voorkomen dat je niet gedekt bent voor de zorg die je nodig hebt. Zet daarom eerst jouw behoeften op een rij. Ga je vaak naar de dokter of juist bijna helemaal niet? Hoe is jouw gebit? En wil je gebruik maken van alternatieve geneesmiddelen en -methoden? Pas als je de behoeften op een rij hebt gezet, kan je verder kijken naar de beschikbare dekkingen die hier het beste op aansluit. 

 

De premie goed bekijken

Als je alles voor jezelf op een rij hebt gezet en op zoek gaat naar de juiste dekking, is het ook verstandig om te kijken naar de premie. Iedere verzekeringsmaatschappij kan namelijk een andere premie rekenen. Jouw leeftijd, de medische geschiedenis en eventuele aanvullende opties kunnen een groot verschil opleveren voor jouw maandlasten. Kijk daarom waar je het beste uit gaat zijn en voorkom dat je niet tevreden bent met de verzekering die je hebt afgesloten. Zo ben je van de beste vergoeding voor jouw zorg voorzien.